torsdag 23 mars 2017

Pysselstafetten - Påskgardiner med moderna hönor
Så kom dagen jag har sett fram emot LÄNGE som är att ta över stafettpinnen i  Pysselstafetten. I går var det Tesa pyssel som hade stafettpinnen och presenterade hur man gjorde egna ägg av gips som hon dekorerade på olika sett dessutom tipsade hon om recept på hemmagjort lacklim. Det var i julas när jag läste mina blogar som jag upptäckte Pysselstaffen och blev då väldigt nyfiken på vad detta var för något. Jag lade genast till mig som läsare som Stina Glaas som ansvarar för den bloggen. Nu har Pysselstafetten även blivit utmärkt i expressen som den populäraste bloggen där man kan hitta mest pyssel av olika slag och som är länkad till olika blogar. I expressen i går 13/3 2012 var Stina Glas med i en stor artikel:Nu över till mitt bidrag i årets Pysselstafett: http://stinaglaas.blogspot.com/2012/03/pysselstafetten-och-jag-i-expressen.html
När jag tillverkade min egna designade Påsk gardiner använde jag mig av två mallar som jag har ritat av från en bild på moderna hönor. Jag klippte också av ett par omoderna vida gardiner och sydde dem till moderna parad längder. Dessutom lade jag till lite annat material som.


Materialet jag har använt mig av är:
Resttyger
sytråd (vit och röd)
brodyrgarn och pärlor
2 olika pappersmallar (till varje höna ingår: en kropp, en kam, en stjärt)
Parad längderna är omsydda från en annan modell av gardin. Man kan ju även använda enfärgade färdig sydda paradlängder.

Redskapen jag har använt mig av är:
Symaskin
knappnålar
synål
Sax
Penna till textil
Linjal och måttband

Jag skall börja med att beskriva den gulrutiga hönan som syns längst upp på paradgardinen. Det är den som jag i beskrivningen kallar för ”hönan som tittar rakt fram”.Jag har använt mig av två olika modeller på hönorna. Detta är mallen för de två "hönorna som tittar rakt fram". Det är den gulrutiga hönan och den orange färgade hönan. Börja med att nåla fast pappers mall på det tyg som du har valt till "hönorna som tittar rakt fram". Mallens storlek är bredd 13 centimeter och höjd 12 centimeter. Välj två olika tyger eftersom du skall göra två hönor i samma modell. Fast med två olika färgutseende. Klipp sedan ut modellerna.

Om du skriver ut vingen från fotot så är storleken på omkretsen 5 centimeter hög och 4 centimeter. Vingen, stjärten och näbbet görs i en annan färg som du tycker passar till kroppen. Tyvärr har jag ingen ritad mall för det var något år sedan jag skapade dessa gardiner. Då jag bestämde mig för att använda gardinerna som ett inlägg upptäckte jag att de mindre detaljerna saknades i mitt sparade kuvert med de övriga mallarna.

Stjärtens storlek är den har nästan samma form som vingen och görs i samma färg som vingen. bred 5 centimeter och höjd 4 centimeter. Näbben som också görs i samma färg som vingen och stjärten är formad som en avlång och smal triangel. (bredd 2 centimeter och längd 3 centimeter)När du har ritat av de tre delarna på det valda tyget klipper du ut dem och zick zack fast dem med en symaskin. Observera att jag har valt en vit tråd på kroppen och alla delarna. Det är för att göra hönorna mer effektfulla. Ögonen har jag valt ha i samma färg som näbben. Det är röda träpärlor som jag har sytt fast för hand med en röd brodyrtråd. Innan du börjar sy nålar du fast alla delarna där du vill ha dina hönor. Jag har valt varannan ”höna som tittar rakt fram” och varannan ”höna som är sedd från sidan”. Innan jag nålar fast hönorna på parad längden mäter jag ut mitten och ser till att hönorna placeras ut på en rak linje. Stryk eventuellt delarna om du tycker att dem är skrynkliga.
Här är mallen till hönans ben och fötter. Längden på benen är 10 centimeter och fötterna är 2,5 centimeter. Dem har jag sytt med en röd sytråd med zick zack på maskinen. Innan jag sydde målade jag på tyget med en tyg penna som går bort i tvätten. Använd ett smörpapper och kalkera av benen och fötterna på.                                               Här är en färdig närbild på benen och fötterna


                                                
Här är mallen på kammen som hönans huvudbonad kallas. Den är 4 centimeter hög. Även kammen zick zacka med röd sytråd.


                                       Här var närbilden på den färdig sydda kammen.


                                
På den andra hönan som också ”tittar rakt fram” gjorde jag i ett orange rutigt tyg. Jag använde då gröna detaljer som näbb, stjärt och vingar. Även ögonen var i samma nyans. För att göra det mer effektfullt än den vita sytråden runt om valde jag på denna höna att sy med en mörkare grön med brodyrtråden i ögonen.

Här är mallen till de två ”hönorna som är sedda från sidan”. Kroppen är 15 centimeter hög, (när den är vinklad uppåt) och 13 centimeter bred från huvudspetsen. Gör på samma sätt som de andra ”hönorna som tittar rakt fram”. Välj yttliggare två andra tyger och nåla fast på tygerna och klipp ut dem.

Vinkla kroppen så hönan får denna form på kroppen som bilden visar. Nåla fast och zick zacka med vit sytråd fast kroppen. Använd samma mall till näbb, stjärt och vinge som den andra modellen på hönan. Jag har valt ett grönt tyg med olika kvadrater på. Till detaljdelarna använde jag samma tyg som den gulrutiga hönan.

Denna modell på hönan har en annan ställning på benen. Benet som är utsträckt är 10 centimeter och fötterna 2,5 centmeter. Benet som är böjt är först 6 centimeter och den böjda delen 4 centimeter. Kalkera av dem på tyget med en tygpenna eller krita som används när man syr kläder.

                                            Zick zacka sedan benen och fötterna med röd sytråd.

Hoppas nu förstod min beskrivning av gardinerna annars får ni höra av er. Nu lämnar jag varmt över stafettpinnen till frudjurbergsgalleri

                                         
10 kommentarer:

 1. Bra jobbat Susanne! :-) Jag tycker det är ett bra pyssel eftersom det går att variera på olika sätt. Man kan också spinna vidare på idén och sätta hönorna på något annat, om man nu inte vill ha dem på gardiner. Man kan ju också göra dem i papper och göra påskkort. Bara fantasin begränsar. ;-)
  Kramkram!!

  SvaraRadera
 2. (Och SÅ stor artikel var det ju inte. Rätt liten faktiskt. :-) )

  SvaraRadera
 3. Ursöta! Eller riktigt coola hönor måste jag nog säga.

  SvaraRadera
 4. Söta hönor och ett riktigt återvinningsprojekt! Fint :)

  SvaraRadera
 5. Tack Stina! Stolt som en tupp är jag över att ha stafettpinnen denna dagen och statestiken är nu över hundra läsare. Jag kan inte tro att det är sant! Du gav mig en idé med att utveckla mina hönor på flera ställen. Skall suga vidare på karamellen....nu har skapar cellerna fått något att spinna på..........

  SvaraRadera
 6. Åh, vilka charmiga gardiner! (Undrar om jag inte ska börja läsa Expressen nu! Nä, jag får nog jobba mer på mitt bidrag till stafetten i stället! ;-))

  SvaraRadera
 7. Underbara gardiner! Så bra att man kan göra något omdernt till något så modernt!
  //Henrietta

  SvaraRadera
 8. Hm.. få se om jag lyckas kommentera denna gång. Gillar hönorna skarpt! Särskilt den orangea som så fint poserar, väl medveten om att kameran är igång :) /Pia

  SvaraRadera
 9. Tack alla för de fina kommentarerna. Underbart att få respons på det man producerar. Pia: Jag har inte förren nu studerat hönornas uttryck. Jag håller med dig helt. Vilken blick och charm den orange hönan utstrålar :)

  SvaraRadera
 10. Men åååh vilken fin och påskig gardin! Jättebra beskrivning oxå! Supergillar att man kan sy dit fötterna (och vissa andra detaljer)!!!
  /Maria

  SvaraRadera