Kycklingspett är en maträtt som har blivit oerhört omtyckt i butikernas charkdisk. Det kan man förstå eftersom dem har utökat med fler smaker. Det finns även att köpa i frysdisken som man snabbt kan värma i mikrovågsugnen. I vår familj är det en omtyckt maträtt, så vi ville pröva att laga maträtten själva från grunden. Vi använde inte något recept utan vi experimenterade i köket. Det är oftast då maträtterna blir som godast.
Sedan blandade vi ihop marinaden med Soya, Oliv olja,
Sambala olek, vitlökspulver och Mexikansk kryddblandning i en skål.
Det var min son Christoffer som var kocken medan jag
dokumenterade och kom med förslag. Vi lade in de delade tinade kycklingfiléerna
i en 3 liters
plastpåse, hällde på marinaden och gjorde en knut på påsen. Därefter gnid vi
runt händerna med påsen så att marinaden skulle komma på alla delarna av filé bitarna.
Sedan fick marinad påsen ligga och gotta till sig i en timme
i kylen. Därefter smälte vi smöret i stekpannan och stoppade i filéerna
i stekpannan. Där brynte vi dem runt om.
Det finns att köpa träpinnar som är avsedda för grillspett i
handeln. Dem ligger i storpack med ungefär 50 stycken pinnar.
Efter att vi hade tagit upp dem från stekpannan träde vi på
dem direkt på träpinnarna och lade dem i en långpanna.
Nu var det tid för att blanda till såsen som sedan skall penslas
ovan på filéerna. Till såsen som är avgörande vilken smak det blir på de
färdiga grillspetten använde vi:
- Sweet Chilisås
- Ketchup
- Salt
- Peppar blandning från Chicken steak
- Curry
- Vitlökspulver
Såsen blandades ihop med en sked och penslades sedan över de
brynta varma kycklingspetten. Därefter satte vi in dem i 225 grader ugnsvärme i
20-30 minuter. Efter halva tiden vände vi spetten för att dem skulle få färg på
båda sidorna.
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar